
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- Ok. 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- Sos czosnkowy Orzech
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g serka topionego ze szczypiorkiem
- Sól, Pieprz
- 1 szklanka startego żółtego sera
Wykonanie
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka.
Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków.
Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
Źródło: zobacz