
Składniki
- 1,5 kg mintaja
- Sól Pieprz
- przyprawa do ryb
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 100 – 150 ml bulionu
- 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech
- Olej do smażenia
Wykonanie
Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.
Źródło: zobacz