
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 duża cukinia
- 1 duży bakłażan
- około 10 dużych ziemniaków
- 500 ml sosu słodko kwaśnego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
- sól, pieprz, szczypta chili
- 1,5 szklanki startego żółtego sera
Na sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól do smaku, szczypta chili, pieprz
Wykonanie
Bakłażana i cukinie dobrze umyć, następnie pokroić w plastry i posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz.
Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15 minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż zgęstnieje, następnie ciągle mieszając dodawać zimne mleko, gotować na małym ogniu aż powstanie sos.Przyprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą chili i gałką muszkatołową.
Warstwy:
1. Na spodzie ułożyć plastry ziemniaków i lekko posolić
2. Na ziemniaki plastry bakłażana i również posolić i popieprzyć.
3. Polowa sosu mięsnego
4. polowa beszamelu
5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić
6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć
7. Sos mięsny
8. Sos beszamelowy
9. Starty ser żółty
Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej.