Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

1,5 kg mintaja

Sól Pieprz

przyprawa do ryb

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

3 cebule

1 czerwona papryka

2 marchewki

100 – 150 ml bulionu

700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech

Olej do smażenia

Wykonanie:

Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.

 

Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/07/mintaj-w-sosie-sodko-kwasnym.html

Produkty użyte w przepisie: