
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym
Składniki:
1,5 kg mintaja
Sól Pieprz
przyprawa do ryb
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
3 cebule
1 czerwona papryka
2 marchewki
100 – 150 ml bulionu
700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech
Olej do smażenia
Wykonanie:
Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/07/mintaj-w-sosie-sodko-kwasnym.html