Składniki

  • 300g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 300g fasoli Jaś
  • 2 litry wody
  • 200g kiełbasy podwawelskiej
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej
  • 1/2 łyżki papryki mielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH
  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie

Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie i dodaję do zupy. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.

Źródło: zobacz

Smacznego !

Przewiń do góry