
Składniki
Ciasto I:
- 20 dag mąki
- 1 masło
- 1 margaryna
Ciasto II:
- 30 dag mąki
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki octu
- szczypta soli
- 200 ml gęstej śmietany
Dodatkowo:
Polecane produkty
Wykonanie
Ciasto I:
Masło wraz z margaryną wetrzeć w mąkę i zarobić ciasto.
Ciasto II:
Na stolnicę wsypać mąkę i żółtka. Sól i ocet dodać do śmietany aby się wzburzyła i całość dodać do mąki i zarobić ciasto.
Ciasto II rozwałkować na duży kwadrat, położyć na to ciasto I, założyć rogi z ciasta II i rozwałkować. Następnie ciasto znów złożyć w mały kwadrat i rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraciki, na które nakładać porcję powidła, składać na pół i dociskać boki.
Piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Źródło: zobacz