Składniki

  • Ciasto:

    • 50 dag mąki
    • 2 jajka
    • 10 dag margaryny
    • 4 łyżki miodu Orzech
    • 2 łyżeczki sody
    • 30 dag cukru pudru
    • 4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany

    Krem:

    • 1 szkl mleka
    • 10 dag cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 15 dag masła
    • 1 cukier waniliowy
    Jabłka:
    • 1 kg jabłek
    • 1 galaretka agrestowa
    • 2 łyżki cukru

Wykonanie

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blaszkę i piec w temp. 180 st przez ok. 15 min.

Krem: połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałym rozmieszać mąki i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.

Jabłka: obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na patelni wraz z cukrem, a gdy się rozgotują dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.

Na jedną część ciasta wyłożyć przygotowany krem, przykryć drugą częścią ciasta, na którą wyłożyć jabłka i przykryć trzecią częścią ciasta. Całość polać dowolną polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi.

Smacznego !

Przewiń do góry