Składniki
Składniki na ciasto kakaowe:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek maki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka truskawelli w czekoladzie
- 2 łyżki kakao gorzkiego
Składniki na ciasto jasne:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1,5 słoiczka Dżemu z czarnej porzeczki Orzech
Polewa:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietanki 12 %
Blaszka tradycyjna
Wykonanie
Wykonanie ciasta ciemnego:
Białka ubić z cukrem na puch , ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, następnie powoli dodawać truskawellę w czekoladzie, mąkę z proszkiem i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i zimne ciasto przeciąć na pół.
Wykonanie ciasta jasnego:
Białka ubić z cukrem na puch, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Wykonanie kremu budyniowego:
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić żółtka, budynie,mąkę,cukier i cukier waniliowy.
Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem.
Polewa czekoladowa:
3 tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki.
Warstwy ciasta :
1. Ciasto ciemne
2. połowa dżemu porzeczkowego
3. połowa masy budyniowej
4. ciasto jasne
5. dżem porzeczkowy
6. masa budyniowa
7. ciasto ciemne
8. polewa
9. wiórki kokosowe
Odstawić do lodówki na noc. Przepis dostępny na stronie
Źródło: zobacz