
Składniki
- 1 kg szynki w kawałku
- 2 cebule
- 50 dag pieczarek
- Sos:
- 2 łyżki majonezu (czubate)
- 2 łyżki keczupu (czubate)
- 1 łyżka ostrej musztardy
- Dodatki:
- ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech
- kluseczki ziemniaczane – ciasto z przepisu na Byczki
Wykonanie
1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).2. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa.3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać.
Źródło: Kto ugości moich gości? Blog