Składniki

  • 1,5 kg mintaja
  • Sól Pieprz
  • przyprawa do ryb
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 100 – 150 ml bulionu
  • 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech
  • Olej do smażenia

Wykonanie

Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.

Źródło: zobacz

Smacznego !

Przewiń do góry