Składniki

  • Ciasto I:

    • 20 dag mąki
    • 1 masło
    • 1 margaryna

    Ciasto II:

    • 30 dag mąki
    • 4 żółtka
    • 4 łyżeczki octu
    • szczypta soli
    • 200 ml gęstej śmietany

    Dodatkowo:

Wykonanie

Ciasto I:

Masło wraz z margaryną wetrzeć w mąkę i zarobić ciasto.

Ciasto II:

Na stolnicę wsypać mąkę i żółtka. Sól i ocet dodać do śmietany aby się wzburzyła i całość dodać do mąki i zarobić ciasto.

Ciasto II rozwałkować na duży kwadrat, położyć na to ciasto I, założyć rogi z ciasta II i rozwałkować. Następnie ciasto znów złożyć w mały kwadrat i rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraciki, na które nakładać porcję powidła, składać na pół i dociskać boki.

Piec w temp. 180 st do złotego koloru.

 

Źródło: zobacz

Smacznego !

Przewiń do góry