Składniki

  • 18 dag gotowanych ziemniaków
  • 1,25 szklanki mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • kapusta pekińska
  • cebula
  • papryka czerwona
  • kiszony ogórek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gotowane udka z kurczaka
  • sos czosnkowy

Wykonanie

Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka  i dokładnie wymieszać.

Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.

Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso  doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki,

usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.

Smacznego !

Przewiń do góry