
Składniki
- 18 dag gotowanych ziemniaków
- 1,25 szklanki mleka
- 20 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- kapusta pekińska
- cebula
- papryka czerwona
- kiszony ogórek
- 1 łyżka oleju
- 2 gotowane udka z kurczaka
- sos czosnkowy
Wykonanie
Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki,
usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.