

Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- pęczek włoszczyzny do zupy
- 1 łyżka Suszonego lubczyku
- 1 łyżka suszonego selera
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- kawałek selera i pora
- około 6 ziemniaków
- 2 litry wody
- 1 szklanka Kwaszonej kapusty z marchewką Orzech
- 1 łyżka domowej vegety
- sól pieprz, szczypta chili do smaku
Wykonanie
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną, zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy ziemniaki, wlewamy resztę wody i gotujemy aż mięso i ziemniaki zmiękną. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w paseczki. Przekładamy z powrotem do zupy.
Źródło: zobacz