
Składniki
- 1 batat
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 3 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 350-400 ml bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw
- Vegeta Sól Pieprz
- Olej do podsmażenia
- 200 g makaronu ryżowego Fabijańscy
Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Źródło: zobacz