

Składniki
- 300g wędzonych żeberek wieprzowych
- 300g fasoli Jaś
- 2 litry wody
- 200g kiełbasy podwawelskiej
- 200g boczku wędzonego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej
- 1/2 łyżki papryki mielonej
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie
Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie i dodaję do zupy. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Źródło: zobacz